Inhoud

Help, mijn wasmachine stinkt! Oorzaken & praktische oplossingen

Blog over stinkende wasmachine

Merk je een onaangename geur uit je wasmachine, ook na een verse wasbeurt? Een stinkende wasmachine is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig ook makkelijk op te lossen. In dit blog gaan we deze stinkende uitdaging aan. Je leest de verschillende oorzaken. Uiteraard krijg je per oorzaak een stappenplan om je wasmachine weer fris te krijgen.

Na het lezen van deze blog ruikt jouw was gegarandeerd weer als nieuw! Klaar om die stank de deur uit te doen? Lees snel verder!

Verschillende oorzaken & oplossingen van de stank

Hoe komt het nu dat een wasmachine gaat stinken? Daar zijn verschillende oorzaken voor.

1. Vetluis

De meest voorkomende boosdoener is vetluis. Een vettige substantie die na het wassen in je wasmachine achterblijft. De term is eigenlijk wat misleidend, want het heeft niets met echte luizen te maken. Het is een mengsel van huidvet, huidschilfers en onopgeloste wasmiddelresten. Dit vormt een perfecte voedingsbodem voor bacteriën, waarvan je wasmachine gaat stinken.

Herken de signalen van vetluis in je wasmachine

Een van de eerste tekenen van vetluis is een vieze geur uit de trommel. Hierdoor ruikt ook je was muf. Na verloop van tijd zie je vaak een witgrijze, slijmerige laag in de rubberen afsluitring (ofwel de manchet), de pomp, of de afvoerslangen. Ook kunnen er grijze of bruine vlekken en verkleuringen op je kleren komen.

Je kunt vetluis ook ontdekken door een doek langs de rubberen afsluitring te halen, de zeeplade te controleren, of het pluizenfilter eruit te halen. Zie je een grijze of zwarte vettige laag? Dan heb je waarschijnlijk last van vetluis.

Zo verwijder je vetluis

Denk je dat vetluis de oorzaak is? Dan los je het probleem eenvoudig op door wasmachine goed schoon te maken.

  1. Maak een sopje van water en azijn of soda. Reinig de deur en de rubberen randen.
  2. Was de wasmiddellade af onder de kraan.
  3. Leeg het filter en maak deze schoon. Maak ook het deel schoon waar de filter in zit.
  4. Draai een lege was op 90 graden (niet centrifugeren). Doe dit in combinatie met één van de volgende schoonmaakproducten:
    1. Een half kopje (of een flinke hand) soda. Plaats deze direct in de trommel.
    2. Een kopje (ongeveer 200 ml) witte natuurazijn (dus geen schoonmaakazijn!). Giet deze in de wasmiddellade.
    3. Twee vaatwastabletten. Plaats deze direct in de trommel.

2. Verstopte afvoer

Ook een verstopte afvoer kan een reden zijn van stinkende wasmachine. Het water kan dan namelijk niet goed wegstromen en komt stil te staan. Dit vormt de perfecte broedplaats voor schimmels en bacteriën.

Een verstopte afvoer herkennen

Als de afvoer verstopt raakt kan het water niet weglopen en krijg je lekkage. Of het water blijft in de trommel staan. In dat geval gaat de deur niet open.

Twijfel je? Dan kun je een simpele test doen. Haal de afvoerslang los uit de afvoerbuis en giet wat water in de buis. Blijft het water staan? Dan zit de verstopping in de afvoerbuis. Loopt het water weg? Dan zit de verstopping in de afvoerslang, of in de machine.

Zo ontstop je de afvoer

Als de afvoer van je wasmachine verstopt is, kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Plaats een emmer onder de sifon (of zwanenhals) en draai de afdichting los. Laat nu het vuile water weeglopen. Spoel de sifon grondig schoon onder de kraan en zet alles weer netjes vast.
  2. Zit de verstopping dieper? Meng dan een pak soda met kokend water en giet dit langzaam door een trechter in de afvoer. Wacht 10 minuten en kijk of het water nu goed wegloopt.
  3. Als kokend water en soda niet werken, pak dan een ontstoppingsveer. Steek de veer in de afvoerbuis, draai hem rond en beweeg hem heen en weer om de verstopping los te maken.
  4. Lukt het nog steeds niet? Probeer dan een gootsteenontstopper. Maar let op. Gebruik geen agressieve chemische middelen. Deze zijn slecht voor het milieu en kunnen de verbindingen in de leidingen beschadigen. Daarnaast kunnen ze zelfs brandwonden veroorzaken.
  5. Heb je een hogedrukreiniger met rioolslang? Gebruik die dan om hardnekkige verstoppingen weg te spuiten. 

Helpen deze stappen niet? Dan zit er niets anders op dan een professionele loodgieter in te schakelen. Zij hebben de juiste tools en ervaring om je afvoer weer helemaal vrij te maken.

3. Verstopt filter

Het filter vind je aan de onderkant en vangt pluisjes, muntjes en ander klein vuil op. Raakt het filter verstopt? Dan pompt het water niet goed weg en blijft er vies, stinkend water achter in de machine.

Een verstopt filter herkennen

Net als een verstopte afvoer, zorgt ook een verstopt filter ervoor dat water niet wegloopt. Met als gevolg dat er water in de trommel blijft (en de deur niet open kan), of dat je wasmachine gaat lekken.

In de vorige stap heb je gecheckt of de afvoer verstopt was door er wat water door te laten stromen. Liep de afvoer goed door? Dan is het probleem waarschijnlijk je filter.

Zo reinig je het filter

Volg de volgende stappen om het filter van je wasmachine weer als nieuw te maken.

  1. Zet het stroom uit: Veiligheid voorop! Trek de stekker van de wasmachine uit het stopcontact.
  2. Open de serviceklep: Deze zit meestal rechtsonder. Heb je een Miele? Kijk dan linksonder. Achter de klep vind je het filter en, als je geluk hebt, een slangetje.
  3. Bereid je voor op water: Leg een oude handdoek onder het filter en houd een emmertje klaar om het water op te vangen.
  4. Laat het water weglopen: Heb je een slangetje? Laat het water daar rustig doorheen lopen. Geen slangetje? Draai het filter voorzichtig los en vang het water op in het emmertje. Wees voorbereid, er kan flink wat water uitkomen!
  5. Spoel het filter schoon: Haal het filter eruit en spoel goed af onder de kraan. Een beetje wasmiddel kan helpen om het extra schoon te krijgen.
  6. Controleer de filteropening: Kijk even in de opening van de wasmachine en verwijder eventueel achtergebleven vuil. Voel ook met je vinger of het motortje achterin vrij kan draaien.
  7. Plaats het filter terug: Zet het filter terug en draai deze stevig vast om lekkage te voorkomen.
  8. Sluit de serviceklep: Je wasmachine is nu weer helemaal klaar voor gebruik!

4. Verkeerd afgestelde waterontharder

Sommige huishoudens gebruiken een waterontharder om calcium en magnesium uit het water te halen. Zoals de naam doet vermoeden wordt het water hier “zachter” van.

Een verkeerd ingestelde waterontharder kan ervoor zorgen dat je wasmachine gaat stinken. Dit gebeurt als de waterhardheid te laag is. Staat de ontharder bijvoorbeeld op 0dH, dan bevat het water bijna geen kalk. Kalk is cruciaal, omdat het helpt de zeep effectief te laten werken door zich aan de kalkdeeltjes te hechten. Hierdoor kunnen vuil en vlekken beter uit je kleding worden verwijderd. Zonder genoeg kalk hecht de zeep niet goed en spoelt deze minder goed weg, met alle gevolgen van dien.

Ga voor het beste resultaat voor een waterhardheid van minimaal 5dH.

Een stinkende wasmachine voorkomen

Als het goed is werkt je wasmachine vanaf nu weer als een zonnetje en is je wasgoed heerlijk fris. Dat willen we natuurlijk zo houden! Daarom vind je hieronder nog enkele preventieve tips om de muffe geur voorgoed buiten de deur te houden.

  • Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel voor jouw machine en waterhardheid. Niet te veel (dan krijg je zeepresten) en niet te weinig (dan wordt je was niet schoon).
  • Kies voor vloeibaar wasmiddel. Dit lost beter op en laat minder resten achter dan waspoeder.
  • Was regelmatig op 60 graden of hoger. Bijvoorbeeld voor je handdoeken en beddengoed. Af en toe een (lege) kookwas op 90 graden doet nog meer wonderen!
  • Laat na elke wasbeurt de deur en het zeepbakje even open staan. Zo kan je machine goed drogen en geef je schimmels en bacteriën minder kans.
  • Maak de rubberen ring (manchet) regelmatig droog. Zo voorkom je dat zich daar vuil en vetluis ophoopt.
  • Kies af en toe voor de optie ‘extra spoelen’ als die mogelijkheid er is. Hiermee spoel je zeepresten goed weg.
  • Haal je wasgoed direct na het wassen uit de trommel. Als je natte was te lang in de machine laat zitten gaat het stinken.
  • Check en reinig het filter van je machine regelmatig. Een schoon filter zorgt voor een goede doorstroom van water en helpt geurtjes voorkomen.
  • Maak ook af en toe het zeefje in de watertoevoerslang schoon. Dit vangt zand en ander vuil op, wat verstopping en dus stilstaand water kan veroorzaken.

Met deze tips en tricks blijft je wasmachine lekker lang fris ruiken. Een kwartiertje onderhoud per maand kan je een hoop stank en gedoe schelen!

Conclusie

Een stinkende wasmachine is een vervelend maar veelvoorkomend probleem. Maar, gelukkig vaak ook zelf op te lossen. De belangrijkste stappen:

  1. Ontdek de oorzaak: Vetluis, verstopte afvoer, verstopt filter, of toch een verkeerd afgestelde waterontharder?
  2. Pak het probleem aan: Afhankelijk van de oorzaak, maar vaak met een grondige schoonmaak of ontstoppingstechniek.
  3. Voorkom nieuwe stank: Door je machine goed te onderhouden, de juiste hoeveelheid (en soort) wasmiddel te gebruiken en regelmatig een heet wasprogramma te draaien.

Gerelateerde berichten