Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Wasmachine en droger op 1 groep aansluiten: is dat veilig?

Een wasmachine en droger op 1 groep. Kan dat wel veilig zonder dat de stoppen doorslaan of er brandgevaar ontstaat?

Je wasmachine en droger staat meestal in dezelfde ruimte. Maar betekent dat ook dat beide apparaten veilig op één groep kunnen worden aangesloten? Je wilt niet dat je stoppen doorslaan. Of erger, er een gevaarlijke situatie ontstaat. Hieronder krijg je antwoord op de vraag: “kunnen een wasmachine en droger op dezelfde groep worden aangesloten?”. Lees snel verder!

Maximaal vermogen per groep

De elektriciteit in je huis komt binnen via de meterkast. Vanuit daar wordt de stroom verdeeld over verschillende groepen. Elke groep levert stroom aan een deel van je huis of aan bepaalde apparaten. Het maximale vermogen van zo’n groep is ongeveer 3600 watt.

Dit betekent dat alle apparaten die aangesloten zijn op dezelfde groep, gelijkertijd maximaal 3600w stroom mogen gebruiken. Als je te veel apparaten op dezelfde groep hebt aangesloten, loop je het risico op overbelasting.

Raakt een groep overbelast, dan wordt deze in moderne installaties meestal automatisch uitgeschakeld door middel van een zekering. Als dat niet gebeurt, kan oververhitting optreden en smelt de isolatie van de kabels. Dit zou brand kunnen veroorzaken.

Weet je het maximale vermogen (ook wel de aansluitwaarde) van je wasmachine en droger. Dan kun de vraag “kun je een wasmachine en droger op dezelfde groep aansluiten?” deels beantwoorden.

Maximaal vermogen wasmachine en wasdroger

In het onderstaande tabel zie je het maximale vermogen van een gemiddelde wasmachine, warmtepompdroger en condensdroger. Check altijd zelf het vermogen van jouw apparaten!

ApparaatAansluitwaarde (maximale vermogen)
Wasmachine2000w – 2400w
Warmtepompdroger600w – 1100w (heel soms komt 2000w ook voor)
Condensdroger2600w – 3000w

Wel of geen aparte groep? De praktijk

Laten we kijken naar een paar voorbeelden

  • Je wasmachine verbruikt 2000w en warmtepomp droger 700w: Je blijft ruim binnen de marges en zou volgens bovenstaande informatie beide apparaten op dezelfde groep aansluiten.
  • Je wasmachine verbruikt 2400w en warmtepomp droger 1100w: Je balanceert met 3500 watt op het randje. Aparte groepen zijn hier aangeraden.
  • Je wasmachine verbruikt 2000w en condensdroger 2800w: Het verbruik is in dit geval veel te hoog (4800w). Niet op één groep aansluiten dus!

Hiermee heb je in principe antwoord op je vraag.


Afbeelding met drie combinaties van een wasmachine en droger, waarbij het totale vermogen wordt weergegeven en aangegeven of ze op één groep aangesloten kunnen worden. De eerste combinatie (2000W wasmachine + 700W droger, 2700W totaal) heeft een groene vink, wat betekent dat het geschikt is. De tweede combinatie (2400W wasmachine + 1100W droger, 3500W totaal) heeft een geel uitroepteken, wat aangeeft dat het mogelijk risicovol is. De derde combinatie (2000W wasmachine + 2800W droger, 4800W totaal) heeft een rood kruis en is niet geschikt voor één groep.

Is de NEN 1010 nog van belang op deze vraag?

In vergelijkbare blogs wordt vaak gesuggereerd dat het niet mogelijk is om je wasmachine en droger op dezelfde groep aan te sluiten vanwege de NEN 1010. Hierin zou namelijk worden aangegeven dat elk apparaat boven de 2000 watt op een eigen groep moet hebben. En een wasmachine alleen komt daar vaak al aan.

Wat is de NEN 1010? 💡
De NEN 1010 is eigenlijk een soort ‘spelregelboek’ voor elektriciteit in gebouwen. Het vertelt hoe we elektriciteit veilig moeten aanleggen en gebruiken. Belangrijk voor je eigen veiligheid dus! En ook verzekeringen maken wel eens gebruik van zogenaamde NEN 1010 clausules.

Het “probleem” is dat de NEN 1010 niet vrij beschikbaar is. Je kunt hem via de webshop van NEN kopen voor € 495,-. Iets wat je als particulier niet zomaar even doet. Ook ik houd de 500 euro liever op zak.

Gelukkig is er op het internet nog wel het een en ander over te vinden.

De NEN 1010 wordt met enige regelmaat geüpdatet. En in de versie van 2007 stond inderdaad de volgende voorschrift:

20.55.1.3 Indien een opstelplaats is voorzien voor een verbruikend toestel met een verwachte aansluitwaarde van 2 kVA of meer, dan moet dit verbruikende toestel kunnen worden aangesloten op een afzonderlijke eindgroep.

In een nieuwere versie uit 2015 staat dit voorschrift echter niet meer. Het volgende stukje is ervoor in de plaats gekomen.

510.4.2 De installatie moet zijn verdeeld in voldoende eindgroepen om gelijktijdig gebruik van te voorziene apparatuur mogelijk te maken. Waar nodig moet voor specifieke apparaten met een hoge aansluitwaarde worden voorzien in afzonderlijke eindgroepen.

Bron: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2107898

De “harde grens” van 2kVA (ongeveer 2000 watt) bestaat in deze versie dus niet meer.

Hierbij moet ik wel vermelden dat er intussen nog een nieuwe versie van de NEN 1010 is verschenen. Het is niet helemaal duidelijk of de voorschriften inmiddels weer veranderd zijn.

Kun je een wasmachine en droger op 1 groep aansluiten?

Zolang je (met een beetje marge) onder de grens van 3600 watt blijft, kun je waarschijnlijk zonder problemen je wasmachine en droogkast op één groep aansluiten. Gebruik wel altijd je gezonde verstand!

Veiligheidstips

Hier nog een aantal extra veiligheidstips:

  • Gebruik geen “normale” stekkerdoos: Een stekkerdoos lijkt een makkelijke oplossing als je geen dubbel stopcontact hebt. Veel stekkerdozen hebben echter een maximale belasting van 2500 watt.
  • Gebruik een wisselschakelaar: Deze stekkerdoos is speciaal gemaakt om meerdere stroomvreters op aan te sluiten. Als er op een moment teveel vermogen gevraagd wordt schakelt er 1 stopcontact uit. Hiermee voorkom je overbelasting.

Hopelijk heb je nu een duidelijker beeld van de situatie. Veiligheid boven alles! En als je twijfelt, laat het aan een professional over. Je wasmachine en droger moeten je leven makkelijker maken, niet moeilijker!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *